Ring til mig i dag: 24 24 28 12

Book online

Tilbage

Franz Anton Mesmer (1734-1815) Frans Mesmer

Mesmer var en tysk læge med interesse i magnetisme og energifelter, og han er mest kendt for sin udvikling af teorien om "Animal magnetisme" eller "Mesmerisme." Han mente, at der fandtes en usynlig energi, han kaldte "animal magnetisme," der strømmer gennem kroppen, og påvirker helbredet. Han troede også på, at ubalancer i denne energi var årsagen til sygdomme.

Mesmer praktiserede behandlinger, hvor han brugte håndbevægelser og berøring for at manipulere denne magnetiske energi og genoprette harmoni i patientens krop. Hans teknikker involverede ofte brug af magneter, og han anså sig selv for at være i stand til at overføre helbredende energi til patienterne. Dette blev kendt som mesmerisme.

Selvom Mesmer’s idéer fandt nogen popularitet i hans tid, blev de senere mødt med skepsis, kritik og latterliggørelse på trods af at han havde opnået flere helbredende resultater. Men han havde dog gjort et indtryk, så hans idéer levede videre. Både hos folk der optrådte og underholdt med ’magnetiske’ kræfter, og videnskabsfolk der anerkendte Mesmer’s resultater, men afviste tanken om magnetisme, og søgte efter, hvad forklaringen så kunne være? En af dem var:

 

James Braid

James Braid (1795–1860) 

En skotsk kirurg, der blev bedst kendt som pioner inden for medicinsk hypnose og bidrog til at skabe en videnskabelig og medicinsk forståelse af emnet.

Braid begyndte først at interessere sig for hypnose, da han observerede en optræden af den franske magnetisør Charles Lafontaine i 1841. Han blev fascineret af ideen om, at man kunne opnå en så dyb tilstand af afslapning og fokuseret opmærksomhed.

James Braid afviste idéen om, at hypnose involverede magnetiske kræfter. Han introducerede ordet "hypnose" efter den græske søvngud ”Hypnos”, fordi han mente, at en dyb afslappet og søvnlignende tilstand måtte være grunden til, at mennesker/deltagere kunne opleve det, vi i dag kalder hypnotiske fænomener.

Senere afviste han, at hypnose skulle have noget med dyb afslappethed at gøre, så han foreslog i stedet, at det var en form for koncentration og fokuseret opmærksomhed.

Han argumenterede for, at hypnose ikke involverer en passiv overgivelse af vilje, men snarere at det er personens koncentration og fokus på én eneste idé/tanke, der skaber fænomenet.

Så Braid prøvede ihærdigt at få ændret sin egen betegnelse ”hypnose” til ”monoidéisme” (Mono = 1 og Idé = tanke).

Men da var ordet ”hypnose” allerede så etableret, at det er, hvad vi kalder det den dag i dag.

Det var i sin medicinske praksis, at han opdagede, at hypnose kunne være effektivt til smertelindring, især under kirurgiske indgreb.

Hans arbejde lagde grundlaget for det, der senere udviklede sig til moderne hypnose, og var en vigtig figur i integrationen af hypnose i den medicinske verden. Han bidrog også til at ændre opfattelsen af hypnose fra noget mystisk og overnaturligt til et mere videnskabeligt og forklarligt fænomen.

 

Bøger af Braid:

"Neurypnology" (1843) og "The Power of the Mind over the Body" (1846), hvor han delte sine observationer og teorier om hypnose.

Franz Anton Mesmer navn lever videre i udtrykket "mesmerisme," der bruges nogle gange som en betegnelse for hypnose.

Vil du have adgang til gratis hypnose lydfiler?

Det gør du ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev.
Aldrig spam. Kun værdifuldt indhold og attraktive tilbud.

Ved at tilmelde dig accepterer du gældende vilkår og betingelser